Karjase pirukas

Karjase pirukas

Täidlase Karjase piruka näol on tegemist pikalt hautatud lambalihast pajaroaga. Karjase pirukas kaetakse pehme kartulipüreega, mille kauniks paigutamiseks piruka peale on abiks tordipritsi kott.

Nii valmib karjase pirukas

Portsjonid: 6-8
Raskusaste: keskmine
Valmistusaeg: 3 tundi

(gluteenivaba, ei sisalda soja, herneid, kala/koorikloomi, sellerit)

Kreveti-lõhekotletid
  • 1 kg kuubikuteks (nt 3 cm x 3 cm) lõigatud lambaprae kuubikuid
  • 2 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 0,5 l punast veini lihapuljongit
  • 50 g tomatipüreed
  • paar oksa värsket rosmariini
  • paar oksa värsket tüümiani
  • 1 loorberileht
  • musta
  • pipart
  • soola
  • suhkrut
  • (punase veini äädikat)
  • 1–2 spl Maizenat

Kartulipüree

  • 1,5 kg jahuseid kartuleid
  • 1,5 dl toidukoort või piima
  • 100 g võid
  • 4 munakollast
  • soola
  • muskaatpähkleid

Prae pannil lambaliha kuubikud ja hakitud sibul ning hoia praeleem alles, mida saad kasutada hiljem osana lihapuljongist. Pane sibul ja liha potti ning lisa punane vein. Lase vein keema ja lisa tomatipüree, lihapuljong (praeleem), maitseained ja vajadusel punase veidi äädikas. Hauta 1,5–2 tundi. Veendu, et liha oleks pehme ja pajaroog täidlane. Toidu tummisemaks muutmiseks lisa sellele 1–2 spl Maizenat. Pane roog ahjuvormi.

Koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta korralikult. Valmista kartulipüree ja laota püree veel soojalt pajaroa peale, sest soojalt on seda lihtsam peale kanda. Küpseta Karjase pirukat 160-kraadises ahjus 20–25 minutit.